top of page

Ergotherapie bij schouderproblemen

Bijgewerkt op: 8 mrt.
De schouder vormt de verbinding tussen de bovenarm en het lichaam. Het schoudergewricht is de verbinding tussen de drie botten van de schouder: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Hierin zitten twee gewrichten: het schoudergewricht en het AC-gewricht. Daarnaast heeft de schouder nog spieren, pezen, gewrichtsbanden, slijmbeurzen en een gewrichtskapsel.


Wanneer er klachten ontstaan in de schouder, heeft dit vaak directe gevolgen voor de uitvoering van dagelijkse activiteiten. Denk maar aan het reiken naar de koffie, je haren wassen en de was ophangen. In sommige gevallen ontstaan schouderproblemen door een aandoening van de zenuwen die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van pijn in de schouder, arm en/of hand, gevolgd door een gehele of gedeeltelijke verlamming van de spieren op deze plaatsen. Dit wordt ook wel Neuralgische amyotrofie (NA) genoemd. In onze praktijk heeft Laura zich hierin gespecialiseerd, zij heeft hiervoor een scholing gevolgd in het Radboud UMC te Nijmegen. 


De ergotherapie behandeling is erop gericht om meer inzicht te krijgen in wat een activiteit voor belasting heeft voor je schouder. De belasting van de schouder heeft een juiste balans nodig en voldoende hersteltijd. Met name het herstelmoment, het effectief rusten, is essentieel. Ook kijken we naar het voorkomen van overbelasting. Diverse activiteiten worden besproken, zoals zitten en liggen, maar ook waarbij u de behoefte ligt; aan een bureau werken, koken, sporten of schilderen. 


Het is fijn om nauw samen te werken met een fysiotherapeut die ook gespecialiseerd is in ‘de schouder’. Waarbij de fysiotherapie u gerichte oefeningen geeft voor meer stabiliteit en het juist inzetten van de (schouder) beweging en wanneer de tijd daar is ook het opbouwen van kracht en duurbelasting. Door het vanuit een multidisciplinaire blik te behandelen zult u hopelijk meer grip ervaren op uw problemen en nemen de mogelijkheden om deel te nemen aan betekenisvolle activiteiten weer toe. 


Vraagt u zich af of de ergotherapie voor u wat kan betekenen? Neem gerust contact op. Naast schouderproblemen bij neuralgische amyotrofie, behandelen we met regelmaat ook andere aandoeningen, zoals overbelasting, chronische slijmbeursontsteking, artrose of een schouderprothese.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page