top of page

De psycho-somatische ergotherapeut

Wist u dat wij een psycho-somatische ergotherapeut in ons team hebben?


Petra is al jaren ergotherapeut en heeft zich verder ontwikkeld in de psycho-somatiek. Zij neemt deel aan het psycho-somatische netwerk in de regio en vertelt in deze blog wat deze expertise inhoudt. 


De psychosomatische ergotherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. De behandeling bestaat onder andere uit therapeutisch lichaamswerk en cognitief gedragsmatige gesprekstechnieken.


Voorbeelden van lichamelijke psychosomatische klachten zijn:

 • Onverklaarbare en/of langdurige pijnklachten

 • Steeds terugkerende klachten (met name hoofd, nek, rug en bekkenklachten)

 • Vermoeidheid

 • Lichamelijke (spier-)spanning

 • Hyperventilatie/ benauwdheid/ druk op de borst

 • Buikpijnklachten

 • Slaapproblemen

 Voorbeelden van psychische psychosomatische klachten zijn:

 • Lusteloosheid

 • Somberheid

 • Concentratieproblemen

 • Angstig zijn

 • Angst hebben om te bewegen

 • Gespannenheid / veel piekeren

Binnen de ergotherapie richten we ons vooral op de uitvoering van activiteiten (ADL/hobby/belasting-belastbaarheid) en het grip krijgen op de klachten. Dit laatste is nog niet zo eenvoudig als dat je misschien wenst. Je zult vaak merken dat eigenlijk jouw klachten bepalen of je een activiteit stopt, vermijdt, überhaupt uitvoert en soms voer je de activiteit wel uit en denk je stiekem “wanneer beginnen de klachten?" ”, dan geniet je nog niet van de activiteit….


Een eerste stap waar we in de behandeling mee starten is weer meer contact krijgen met het lichaam, daar ligt een grote bron om meer grip te krijgen op jouw klachten. In de behandeling ga je leren om meer gewaar te worden van jouw lichaam (bewustwording), jouw lichaam geeft vaak al eerder signalen af dan dat je hoofd dit voor je opmerkt. Dit kan je in rust oefenen, maar ook zeker tijdens de uitvoering van een activiteit.


Om de verbinding tussen je lichaam, hoofd en je gevoel te verbeteren is de ademhaling een belangrijke sleutel. Hier besteden we dan ook geruime aandacht aan. Niet alleen in rust maar juist ook tijdens het uitvoeren van activiteiten is de ademhaling belangrijk. 

Wij willen graag dat je ook begrijpt waarom een activiteit beter voor je is om anders uit te voeren, dat inzicht is erg belangrijk om te durven en te kunnen veranderen.

Als je er niet bewust van bent hoe je activiteiten uitvoert (lichamelijk, welke gedachten en welke gevoelens)  heb je hier hulp bij nodig om dit gewaar te worden. Je moet maar zo denken, als je het had gekund of geweten hoe grip te krijgen op de klachten zonder dat je daar levenskwaliteit voor in moet leveren, dan had je het allang gedaan.


Heb je al meer inzicht gekregen hoe een psychosomatisch werkend ergotherapeute  de herstelbelemmerende klachten benadert ? Wil je misschien nog meer weten?

Bel gerust of luister naar onze podcast waarin Petra nog meer vertelt over deze expertise!


 43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page