top of page

Ergotherapie bij reuma en artrose

Binnen ergotherapiepraktijk Ten Boom hebben wij veel verschillende expertises waaronder reuma en artrose. Het is nog niet bij iedereen bekend wat ergotherapie kan betekenen bij deze aandoeningen.


Wat is Reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan je bewegingsapparaat wat niet veroorzaakt is door een ongeval. Je bewegingsapparaat bestaat uit spieren, gewrichten, pezen en botten. Op elk mogelijke leeftijd is het mogelijk om reuma te krijgen, zelfs als kind. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij. Er zijn verschillende soorten van reuma waarvan de vijf grootste zijn:


  1. artrose

  2. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma

  3. jicht

  4. osteoporose

  5. weke delen-reuma


Gezond gewricht

De botten die in het lichaam zitten worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag die werkt als smeermiddel. Op deze manier zijn alle gezonde gewrichten opgebouwd. Op afbeelding 1 is zichtbaar wat een ‘’gezond’’ gewricht is.


Wat is artrose?

Artrose is dus een vorm van reuma. Artrose is een aandoening in het kraakbeen en bot van je gewrichten. Soms wordt artrose wel ‘slijtage’ genoemd, echter is dit niet een goede omschrijving voor artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. Het bot onder het kraakbeen wordt daardoor dikker en breder. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels: osteofyten. Deze osteofyten beperken soms de beweeglijkheid van het gewricht.Afbeelding 1: links een gezond gewricht en rechts een gewricht met artrose.


Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de osteofyten zorgen voor pijn en stijfheid van je gewricht. Artrose kan gepaard gaan met ontstekingen. Je gewricht is dan warm, dik en stijf.


Wat kan ergotherapie betekenen?

Ergotherapie kan op verschillende vlakken iets betekenen. Dit kan in het dagelijks leven zijn zoals het doen van het huishouden, aankleden, hobby activiteiten, koken en andere betekenisvolle activiteiten. Hierin gaan we praktisch aan de slag met de activiteit waarin u problemen ervaart, of dat nu het koken van een maaltijd is of meekijken bij huishoudelijke taken zoals stofzuigen, ramen lappen of andere taken. Sommige klachten kunnen verminderd worden middels het op een andere manier uitvoeren van de activiteit maar ook door het uitproberen met een hulpmiddel. Hierin hebben wij veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar die u ook kunt uitproberen. Ook bespreken we gewricht beschermende maatregelen en zullen we naar uw dagindeling kijken.Wanneer u merkt dat u veel last krijgt tijdens het werk omdat u lange tijd in dezelfde houding zit of werkt kunnen we samen kijken op welke manier u minder klachten ervaart. Dit kunnen we doen middels een werkplekonderzoek. Dit werkplekonderzoek kan afhankelijk bij u thuis of op de locatie bij uw werk plaatsvinden.


Zoals u ziet kunt u met veel vragen rondom reuma of artrose gerelateerde klachten bij de ergotherapie terecht. Bespreek met uw ergotherapeut daarom wat uw klachten en wensen zijn zodat er een optimaal behandelplan opgesteld kan worden. Heeft u nog vragen na aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.


Kijk eens op de volgende sites voor tips rondom reuma of artrose± https://www.hulpmiddelwereld.nl

https://reumanederland.nl

https://reumanederland.nl/formulieren/handboek-artrose/

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page