top of page

Zo hou je je kinderen zoet als de scholen dicht zijn

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2020


Voor elke dag dat de scholen dicht zijn een idee, met een deelbare bucketlist!

Volg onze activiteitenlijst, hussel ze door elkaar of pik de leukste activiteiten er tussenuit. Met deze lijst hoeven de kinderen zich niet meer te vervelen de komende weken.


16 maart - Bakken

Samen bakken, nu bij iedereen de voorraad kast nog uitpuilt lijkt dit me een goed moment om samen de keuken in te duiken.

Dit is niet alleen gezellig maar ook een goede oefening voor de fijne motoriek, prikkelverwerking en het planmatig werken!

En daarna, lekker smullen!


17 maart - Kleuren

Dit klinkt misschien voor de handliggend maar ga eens lekker kleuren. Wij zien de kleurboeken steeds vaker achterin de kast liggen verstoffen… Geen kleurboek? Geen probleem, een kleurplaat is zo geprint.

Ga er zelf lekker bij zitten en kleur mee, of geniet van je kopje koffie.

Goed voor de fijne motoriek en concentratie maar ook een heerlijk rustgevende activiteit.


18 maart - Speurtocht

Lente! Er wordt heerlijk weer voorspeld voor vandaag. Misschien wel tijd om even naar buiten te gaan? In de tuin of een stukje natuur in de buurt.. De kinderen vermaken zich met deze natuurspeurtocht die je gratis kunt downloaden: https://meldiy.nl/natuur-speurtocht/


19 maart - Wie is het, familie editie

Deze is leuk om de oudere kinderen voor langere tijd te vermaken. Of om gezellig samen te doen. Trek het papier, de scharen en je foto’s maar uit de kast want we knutselen ons eigen spel; “Wie is het” de familie editie! De uitleg staat hier.

Protip: Het hout kun je ook vervangen voor karton.


20 maart -Laser doolhof van tape

Aan het einde van de week moet al die opgebouwde energie er natuurlijk uit; tijd voor wat beweging. Met crepepapier en schildertape (of alleen tape) tover je de gang om tot een laser doolhof, goed voor uren speelplezier. Uitleg hier.


21 maart - Kleien

Tijd voor de kinderen om zichzelf te vermaken. Tijd om de klei achteruit de kast te vissen. Laat de kinderen zelf spelen of geef ze bijvoorbeeld de opdracht de letters van hun naam of de cijfers t/m 10 te maken uit klei. Zo zijn ze gegarandeerd even zoet. Fimo-klei die je kunt afbakken is een leuke variatie op play-dough en heel geschikt voor oudere kinderen.


22 maart - Filmmiddag

zondag, rustdag. Dekbedden op de bank, wat lekkers, een pot thee of kan limonade en een filmpje aan. De beste ingredienten voor een relaxte zondagmiddag.

Vergeet niet voor of achteraf wat beweging in te bouwen, anders heb je misschien zo een kussengevecht (of misschien was dat wel de bedoeling?)


23 maart - Schermtijd

Niet meteen verder scrollen… maar misschien is dit wel een goed moment om de schermtijd van de kinderen eens onder de loep te nemen? Bij digitaalopvoeden.nl leggen ze uit hoe je in 4 stappen de schermtijd kunt verminderen. Minder schermtijd is beter voor de motoriek, het werkgeheugen en helpt kinderen beter slapen.

En gelukkig heb je hier nog 20 ideeen voor tijdverdrijf achter de hand.


24 maart - Origami

Met een stukje papier maak je dit leuke springende kikkertje.

Goed voor de fijne motoriek en planmatig werken en zorgt na het knutselen ook nog voor vermaak :)


25 maart - Fototocht

Lekker naar buiten met… een camera!

Gezellig samen of stuur de kinderen alleen op pad voor wat tijd voor jezelf.

Geef de kinderen een (oude) telefoon of camera en dit lijstje mee en laat ze ontdekken hoe leuk fotografie kan zijn. Een wedstrijdje er van maken kan natuurlijk ook, wie heeft de meeste dingen gevonden en gefotografeerd?


26 maart - Hinkelpad deluxe

Even stoom afblazen met dit bijzondere hinkelpad.

Als dit je een sprongetje te ver gaat is een gewoon hinkelpad ook heel leuk.

Zomaar, of een mooie manier om bewegend de tafels of het alfabet te oefenen.


27 maart - Klokkijken

Misschien een mooi moment om klokkijken te oefenen?

Met deze printbare bingo kaarten zit het klokkijken er zo in.

De website is in het engels, maar een analoge klok kent geen taal ;-)


28 maart - Bouwen

Wie bouwt de hoogste toren of het mooiste huis?

Nabouwen is ook een goede manier om ruimtelijk inzicht te stimuleren.


29 maart - Leren

Leer samen iets nieuws! Goed voorbeeld doet volgen. Laat je kind zien dat nieuwe dingen spannend kunnen zijn maar ook heel leuk en waardevol.

Kies samen iets uit en oefen dagelijks 10 minuten. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe taal, breien/haken, skeeleren of koken.


30 maart - Helpende handjes

Als ouder doe je hard je best om je kinderen te vermaken, misschien kunnen zij jou ook helpen? Was samen de auto, de ramen of laat de kinderen helpen met afstoffen.


31 maart - Lezen en frobelen

Lekker op de bank met een boekje. Lees samen een boek en maak daarna een knutselwerk of een tekening passende bij het boek.

Kijk bijvoorbeeld naar dit leuke voorbeeld van juf anja, die met haar leerlingen knutselde over rupsje nooitgenoeg.


1 april - Kikker in je…

Wees je kinderen voor met een leuke 1 april grap. Begin de dag achterstevoren met een verhaaltje voor het slapen gaan een daarna avondeten (misschien wel pannenkoeken?). Of maak die paaseitjes voorzichtig open en vervang de chocolaatjes voor druiven… hou de camera maar bij de hand!


2 april - Post

Schrijf een brief of een kaartje aan bijvoorbeeld opa en oma of de (oudere) buren. Een persoonlijk berichtje doet altijd goed, en hoe vaak heeft jouw kind al een brief geschreven/getekend?


3 april - Ballon raket!

Berg je breekbare spullen op, want we maken een ballon raket. Alles wat je nodig hebt is een stukje touw, een ballon, een rietje en wat tape.

Rijg een rietje over een stuk touw van ongeveer 2 tot 4 meter.

Bindt het touw tussen bijvoorbeeld twee stoelen vast. Blaas een ballon op maar knoop hem niet dicht, tape de ballon vast aan het rietje een laat hem los. Sjoooef! Daar gaat je raket!

Opnieuw opblazen en weer afvuren,

(Let op, ballonnen kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, hou altijd toezicht).


4 april - Weekend Weg in eigen huis

Waarom niet een weekendje weg in eigen huis? Trek dat tentje van de zolder of bouw een deken-fort en ga lekker kamperen in de woonkamer.

Telefoon uit, warme chocolademelk erbij en misschien zelfs een spookverhaal?

Het bekende spelletje ik ga op vakantie en neem mee… is een hele goede oefening voor het werkgeheugen.


5 april - Tape Lekker binnen spelen. Met een stuk washi tape of schilderstape maak je heel makkelijk een autoweg, treinbaan, doolhof, hinkelpad of hindernisbaan op de grond. Voorbeelden kun je hier vinden.

Voor kleine kinderen kun je het vast voor-tapen, met oudere kinderen kun je het samen doen of een stukje voordoen en zelf af laten maken.

Als de kinderen er op uit gekeken zijn is het zo weg gehaald of pas je het simpelweg aan.


Veel speelplezier!

392 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Typ 10!

bottom of page