top of page

Tips voor uw thuiswerkplek en wat ergotherapie voor u kan betekenen met een digitaal werkplekbezoek


Nu we weer meer thuis zitten door corona, is het tijdelijk thuiswerken niet echt meer tijdelijk geworden. Thuis hebben de meeste mensen niet dezelfde faciliteiten als op het kantoor en toch moet er gewerkt worden. Een goede werkhouding is erg belangrijk om het thuiswerken vol te houden en geen klachten zoals nek-, schouder- of rugpijn op te lopen. Werkt u nu veel thuis en begint u zich wat stijf te voelen? Of heeft u vragen over uw thuiswerkplek, blijf dan vooral doorlezen. In deze blog geven we u tips over het inrichten van uw werkplek en leggen we uit wat een ergotherapeut voor u kan doen.


Hoe werkt dat, zo’n digitaal werkplekbezoek?

Omdat wij graag ons steentje willen bijdragen in deze periode en juist niet het virus willen verspreiden, werken wij met digitale werkplekbezoeken. Via een videoverbinding kunnen we veel bereiken. Zo kunnen wij meekijken met de inrichting van uw werkplek en hier advies over geven. U wordt onder begeleiding van een ervaren ergotherapeut aan het werk gezet met bijvoorbeeld het verstellen van uw stoel. Op deze manier leert u er zelf ook nog wat van en kunt u in de toekomst uw stoel altijd goed instellen.


Wat gaan we doen? Hoe ziet de behandeling eruit?

We beginnen met een inventarisatie van de werkzaamheden die op de thuiswerkplek verricht worden. Hoeveel uur werkt u achter de computer of laptop, belt u veel en welke andere taken voert u nog uit. Daarna zoomen we in op je gecreëerde werkplek. Hier lopen we alles langs, de locatie, stoel, tafel, beeldscherm, muis, toetsenbord en andere relevante dingen.

De ergotherapeut heeft veel kennis over ergonomie. Zij kan u veel handige tips geven om met kleine aanpassingen klachten te verminderen of voorkomen.

Is dit anders dan wanneer de behandeling live zou zijn?

Bij een live behandeling gebeuren dezelfde dingen als tijdens een digitaal werkplekbezoek. Het enige verschil is dat u nu zelf aan de knoppen van uw stoel draait in plaats van dat de ergotherapeut dit doet. Uiteraard vertelt de ergotherapeut u aan welke knop u moet draaien, zo voorkomen we dat uw stoel uit elkaar valt!


Hoe zit het met de vergoeding?

Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor 10 uur per kalenderjaar. De kosten worden verrekend met het eigen risico. Er is vaak ook een vergoeding mogelijk vanuit uw werkgever, vraag dit vooral na. Een digitaal werkplekbezoek kan (langdurig) verzuim voorkomen. Voor werkgevers zijn er speciale pakketten samengesteld; zie de afbeelding hieronder.

Gratis kennismaking

In samenwerking met FysioVars bieden wij u een gratis kennismaking aan met werkplekadvies. U stuurt een foto van uzelf bij uw werkplek naar ons of naar FysioVars en u ontvangt dan gratis tips om uw werkhouding te verbeteren en klachten te voorkomen. Een tip om de dag goed door te komen: blijf tussendoor in beweging! Ga een stukje wandelen, werk tussendoor even staand of ga even spelen met de kinderen of huisdieren (eventueel van de buren).

Wat kan ik voor nu zelf al proberen

Om een goede werkplek te creëren zijn er al veel dingen die je zelf kan doen. Een goed ingestelde werkplek voorkomt rug-, nek- en schouderklachten en verhoogt de productiviteit.

• Gebruik een bureaustoel die in hoogte verstelbaar is.

• Zorg voor voldoende ruimte zodat u al uw werkbenodigdheden kwijt kunt.

• Gebruik de armsteunen van uw stoel. De armsteunen stelt u in op het verlengde van de tafel.

• Uw voeten zet u stevig op de grond. Kunt u niet goed met de voeten bij de vloer, gebruik dan een voetensteuntje.

• Werkt u op een laptop? Zorg dan voor een los toetsenbord en muis.

• De muis en het toetsenbord gebruikt u zo dicht mogelijk bij het lichaam zodat u weinig reikafstand heeft.

• Zorg dat uw beeldscherm niet te dichtbij of ver weg staat.

Naast een goed ingestelde werkplek zijn er een aantal algemene aandachtspunten om uw werkdag beter door te komen.

• Wees niet te streng voor uzelf.

• Zorg voor een goede rustige plek om te zitten, een drukkere omgeving zorgt voor meer afleiding.

• Houd je ochtendroutine zoals deze was, ga bijvoorbeeld niet in uw pyjama aan het werk.

• Neem op de vaste tijden pauzes.


Een goede werkplek is het halve werk

Niemand wil acht uur per dag werken in een saaie, inspiratieloze ruimte. Fleur je werkplek daarom een beetje op. Zorg voor bijvoorbeeld diverse steigerbuis meubels of industriële meubelen die je blij maken. Bij Design85 maken Mark en Kevin steigerbuis bureau’s passend bij uw situatie. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke of definitieve thuiswerkplekken. Zo kunnen zij het advies van uw ergotherapeut over de hoogte van het bureau ook meenemen in het ontwerp. Via deze link ziet u een voorbeeld van een industrieel bureau dat op de juiste hoogte voor u gemaakt kan worden: https://www.design85.nl/bureau/industrieel-bureau/

Hoe kan ik een afspraak inplannen?

U kunt bellen of mailen naar de praktijk, op telefoonnummer 06-12354116 of info@ergotherapietenboom.nl. Wij plannen dan een afspraak in op een moment dat het u uitkomt. Hier kunt u ook terecht voor vragen.

Onderstaande tarieven gelden voor werkgevers;
491 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Typ 10!

Comments


bottom of page