top of page

Op vakantie met MS

De zomervakantie staat weer voor de deur. En net als altijd roept dit ieder jaar weer vragen op. Wat gaan we dit jaar doen met de vakantie? Gaan we naar het buitenland? Of blijven we dit jaar lekker in eigen land?

Het zijn elk jaar weer dezelfde vragen en elk jaar is het weer lastig om ze te beantwoorden. En misschien nu, in verband met corona, lastiger dan het ooit is geweest.

Maar wat als u MS hebt en u wilt met vakantie. Wordt het dan lekker uitrusten, of wordt het een drama in verband met warmte, het reizen of juist vanwege het verlaten van de eigen vertrouwde omgeving? De stress die dit alles kan opleveren, kan ervoor zorgen dat de klachten kunnen verergeren.


Om de stress voor te zijn en goed voorbereidt te zijn, kunt u gebruik maken van de volgende tips; de tips voor elke dag!

Maak haalbare plannen: vraag u bij het maken van de vakantieplannen af of wat u gaat doen ook realistisch en haalbaar is

Geef duidelijkheid over wat u wel kan en wat u niet kan: wanneer u met andere reisgenoten op vakantie gaat, wees dan duidelijk over uwmogelijkheden. Dit stelt reisgenoten zoals bijvoorbeeld uw partner, kinderen en eventueel anderen mensen beter in staat om u te ondersteunen op de manier die u nodig hebt en prettig vindt

Blijf actief: blijf binnen uw mogelijkheden zo actief mogelijk. Ook als u opvakantie gaat. Bereid u goed voor, weet wat er in de omgeving te doen is. En vergeet niet, er is niets mis om u af en toe ook eens uit te dagen.

Leef bij, en pluk, de dag: het kan gebeuren dat u, door onvoorziene omstandigheden, toch uw plannen moet aanpassen of veranderen. Dat is vervelend, maar het is niet anders. Probeer er dan actief en flexibel mee om te gaan. Probeer de situatie positief te benaderen, door bijvoorbeeld te denken: ‘dit lukt even niet, maar wat kunnen we wel doen’.

Vergeet niet dat de bedoeling van vakantie vooral is: genieten en uitrusten in uw eigen of andere omgeving.

Meer weten? Wij kunnen u nog meer vertellen en toepassen in uw eigen situatie.

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page