We zitten inmiddels al weer in mei wat betekent dat we weer meer op pad gaan met de fiets, auto of lopend. Echter is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend en kan door ouderdom, medische aandoening of andere reden bemoeilijkt worden. Het is dan goed om te weten wat de mogelijkheden zijn om toch naar buiten te gaan en zelfstandig activiteiten te ondernemen.
Laten we eerst beginnen bij het benoemen van de verschillende vervoersvoorzieningen die er zijn:
1. Scootmobiel
2. Driewiel ligfiets
3. Driewielfiets
4. Loopfiets
5. Lage instapfiets
6. Elektrische rolstoel
7. Regiotaxi
Afhankelijk van de situatie wordt er samen met ons, de ergotherapeut gekeken welke behoeften er zijn om de mobiliteit buitenshuis zoals wij dat noemen te vergroten. Afhankelijk hiervan komen we uit op één van de bovenstaande mogelijkheden. Daarmee is niet gezegd dat wanneer je in eerst instantie denkt dat de scootmobiel de beste keuze is, dit in de praktijk ook zo is. Het vergt vaak veel oefenen om met een ''onbekend'' voertuig om te kunnen gaan. Soms blijkt dat na een aantal keer oefenen een ander vervoersmiddel veel beter geschikt te zijn. We helpen u daar graag bij.
Wist u dat wij op de praktijk ( de Bolster, Doetinchem) diverse hulpmiddelen hebben, waardoor u kunt proefrijden bij ons? U kunt onder andere proefrijden op een scootmobiel, driewielfiets en driewiel ligfiets. Er kan een afspraak met één van onze ergotherapeuten gemaakt worden om eens te kijken hoe het rijden met het vervoersmiddel gaat. We beginnen vaak met een uitleg hoe het vervoersmiddel werkt. Bij ons op het terrein starten we het oefenen met simpele basisvaardigheden zoals vooruit rijden, achteruit rijden en het maken van een bochtje. Wanneer dit goed gaat gaan we een stukje bij ons door de wijk rijden. Hier heb je al verschillende hindernissen zoals bultjes, een stoepje op of af rijden, verkeer dat van verschillende kanten komt. Dit geeft ons al een goed beeld hoe iemand met een vervoersmiddel om gaat. Wanneer dit goed gaat kunnen we ook buiten de wijk rijden en gebruik maken van stoplichten en een druk kruispunt. Na het rijden gaan we altijd nabespreken hoe het is gegaan.
Er zijn twee mogelijkheden voor de aanschaf van een vervoersvoorziening, namelijk:
1. U heeft voldoende financiële middelen om zelf iets aan te schaffen. U heeft dan vrije keus in wat u graag wilt hebben.
2. U doet een aanvraag bij de gemeente omdat u niet de financiële middelen heeft om een hulpmiddel aan te schaffen. U bent dan afhankelijk van wat u van de gemeente krijgt.
Binnen deze blog gaan we de aanvraag via de gemeente niet verder uitdiepen omdat dit per gemeente en persoonlijke situatie verschilt. U kunt hiervoor het beste contact met ons opnemen voor overleg.
Ook de loopfiets krijgt meer bekendheid en is voornamelijk bedoeld voor gebruik over korte afstanden. Je hebt verschillende soorten loopfietsen, maar alleen de loopfiets zonder elektrische ondersteuning wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekering. Deze is niet bij ons op de praktijk uit te proberen maar diverse fietsenzaken hebben vaak wel een loopfiets om uit te proberen. Wij kunnen u ondersteunen bij het uitzoeken van een geschikte loopfiets en de aanvraag via de zorgverzekering in gang zetten wanneer u daar voor in aanmerking komt.
De lage instap fiets wordt steeds populairder omdat dit een mooie tussenstap is tussen een gewone fiets en een driewielfiets. Het voordeel van de lage instapfiets is dat deze zo gemaakt is dat u op uw zadel kan blijven zitten en dus niet hoeft af te stappen wanneer u bijvoorbeeld bij een kruispunt of verkeerslicht moet wachten. Soms denken mensen dat het helpt om het zadel van hun huidige fiets omlaag te zetten, maar vaak levert dit meer problemen op omdat je dan minder ruimte bij het trappen. Zo is het zadel bij een lage instapfiets met verlaagde zit namelijk iets verder naar achteren geplaatst waardoor je iets meer voor je trapt maar nog steeds met de voeten bij de grond kan. Een voorbeeld van een lage instapfiets is de Van Raam Balance fiets.
Nadat u uw nieuwe vervoermiddel heeft gaan we vaak ook nog een aantal keer oefenen bij u thuis. Dit is omdat we het belangrijk vinden dat u veilig en zelfstandig op pad kan gaan. De situatie bij u thuis is immers anders dan de situatie bij ons op de praktijk. Bij ons in de praktijk zijn Marieke, Marleen en Romee gespecialiseerd in vervoer buitenshuis en kunnen u hier goed bij begeleiden.
Mag ik jullie ook wijzen op de mogelijkheid van zijwielen voor volwassenen. Ze zijn bijna op iedere fiets te monteren en een stuk goedkoper dan een drie-wiel-fiets.
In Doetinchem zit een bedrijf waar je ze kan uitproberen en bestellen.
www.jptradingengineering.nl
Met vriendelijke groet,
Anneke Pot