top of page

Moet ik dit nu doen?

Voel je je lichamelijk en/of psychisch overbelast? Welke activiteiten voer je dan uit op de automatische piloot? Waarschijnlijk heel veel, we doen iets, veelal zonder erbij na te denken. Misschien omdat het van ons wordt verwacht (of dat we denken dat het van ons wordt verwacht…) Of misschien omdat je vindt dat het ‘nou eenmaal hoort’.


Probeer dan eens bij alle taken die je normaal op de automatische piloot doet de vraag ‘moet ik dit nu doen?’ te stellen. Telkens verleg je de klemtoon: moet IK dit nu doen? MOET ik dit nu doen? moet ik DIT nu doen? moet ik dit NU doen?


MOET ik dit nu doen? Is het iets wat moet of wat je graag wilt? Is het een energievreter of een energiegever? En van wie moet het dan?


moet IK dit nu doen? Of kan iemand anders het doen? Zo ja, dan taken delegeren, niet alles zelf willen doen. En anders om hulp vragen.


moet ik DIT nu doen? Heeft ‘dit’ nu op dit moment prioriteit? Is er niet iets anders belangrijker, misschien iets waar je meer energie van krijgt? En doe je ‘dit’ uit gewoonte? Omdat het hoort of is het iets wat je echt zelf wilt?


moet ik dit NU doen? Of kan het ook op een ander moment? Kan het uitgesteld worden naar een minder drukke dag? Of kan je een taak opdelen?


Kortom elk woord heeft een lading die ertoe kan leiden dat je de vraag met NEE beantwoordt. Het helpt je om een pas op de plaats te maken, om bewust na te denken over wat je doet en dus ook bewuste keuzes te maken. Hiermee kan je beter je eigen grenzen te bewaken!


bron: boek pijn en het brein, auteur Annemarieke Fleming en tijdschrift Psychologie Magazine nr. 8-2020, rubriek die ene vraag90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page