top of page

Marieke vertelt over behandeling van chronisch pijn en vermoeidheid

Vandaag een volle dag. Geen praktische vragen vandaag, dus geen observaties of uitproberen van hulpmiddelen. Wel gesprekken, begeleiding of coaching, net hoe je het noemen wilt. Allemaal gericht op het naar tevredenheid kunnen uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, zonder dat de klachten toenemen.


Ik zie vandaag 3 mensen waarbij ik de ergotherapeutische methode ‘ de Activiteitenweger’ gebruik, een goed hulpmiddel om weer in balans te komen, om niet meer te doen dan je mentaal of fysiek aan kan. Alle 3 vallen ze in een andere leeftijdscategorie en alle 3 hebben andere klachten, de een heeft meer fysieke klachten (pijn aan benen of nek) en de ander heeft meer cognitieve klachten (moeite met verwerken van prikkels). Hun overeenkomst is dat ze na een ongeval of val uit balans zijn geraakt en niet herstellen van hun klachten. Die balans proberen we samen weer te bereiken. 


Ook heb ik een nieuwe cliënt, hij komt op de praktijk en is ingepland door mijn collega die op dat moment onze ‘aanmeldtelefoon’ had. Dat is heel fijn, 1 centrale planning. Dan wordt ik zelf niet (veel) gestoord tijdens de behandelingen en dat geeft rust. Ook ik moet aan mijn balans denken :-). Voordeel is tevens dat er snel en efficiënt gepland kan worden en bij de persoon met de juiste expertise! Soms betekent dat, dat je wat meer reistijd hebt, maar dat nemen we voor lief. 


Na een intakegesprek met deze meneer plannen we samen een volgende afspraak, dus het inplannen door een collega gebeurt alleen bij de 1e afspraak. 

Tot slot kom ik bij een mw. met een chronische depressie en ik begeleid haar vanuit de Acceptance and Commitment Therapy oftewel ACT, dit is een methode die uit de psychologie komt en ook bruikbaar is voor de ergotherapie. Het doel is dat mw. een leven leidt zoals zij dat graag wilt, waarbij zij activiteiten uitvoert die voor haar waardevol zijn. En dat ze dat kan doen ondanks de pijn en angst die er is. 


Kortom ergotherapie is meer dan alleen uitproberen van hulpmiddelen of adviseren van voorzieningen. Maar ook dat doe ik! Tussendoor nog even gebeld met een leverancier voor een passing voor een aangepast toilet ;-)

Het is onder andere de afwisseling dat mijn werk zo leuk maakt!!!

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page