top of page

Mantelzorg



Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je (hebt) in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, ze kunnen hier niet zomaar mee stoppen en ze verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevend familielid, vriend of kennis. Als een partner, ouder, kind of ander familielid hulpbehoevend wordt verandert er veel in uw gezin en omgeving.

Mantelzorgers zijn de onzichtbare ruggengraat van de zorgsector, maar hun eigen welzijn komt vaak in het gedrang. Zelfzorg wordt een zeldzaam goed, en de balans tussen zorg voor anderen en zorg voor zichzelf raakt steeds meer verstoord.  Zelfzorg is geen luxe, het is noodzaak om de zorg voor hun dierbaren vol te kunnen houden.

Mantelzorg kan veel tijd in beslag nemen, waardoor er minder ruimte is voor persoonlijke activiteiten zoals sporten. Het is essentieel om mantelzorgers te motiveren om goed voor zichzelf te zorgen.

Mantelzorgers die hun taken combineren met een betaalde baan, hebben vaak weinig energie over om uitgebreid te koken. Een gezonde avondmaaltijd kan dan nog wel eens worden overgeslagen.

Vaak horen mantelzorgers de opmerking als “jij bent altijd moe” Maar men beseft zich vaak niet dat mantelzorg ook in de nachten door kan gaan, een ononderbroken nacht zal menig mantelzorger niet meer kennen. De zorgvraag kent geen kloktijden en dat dit slopend is laat zich raden. De volgende dag moet je er als mantelzorger wel weer staan..

Zelfzorg is niet alleen voldoende rust en ontspanning, maar ook aandacht voor eigen uiterlijk. Door dagelijks tijd te besteden aan het uiterlijk, zoals het haar en of de nagels te verzorgen, favoriete kleding dragen, kan de mantelzorger zijn/haar zelfvertrouwen en zelfwaardering vergroten. Daardoor gaan zij zich ook van binnen beter voelen wat vervolgens weer een positieve uitwerking geeft op het algemeen welzijn.

De ergotherapeut kan de mantelzorger over verschillende onderwerpen adviseren en ondersteunen: 

  • het voorkomen van overbelasting;

  • het geven van ergonomische instructie, bijvoorbeeld over uw lichaamshouding bij het ondersteunen en tillen van uw partner;

  • het op een andere manier leren uitvoeren van activiteiten; 

  • gebruik van eventuele hulpmiddelen en het opnieuw inrichten of aanpassen van de woning.

Binnen de praktijk bieden we voor mantelzorgers een cursus aan gebaseerd op de PEPP4ALL

Binnen de zorg is er voor de psychische, psychosociale en vaak ook fysieke belasting van de partner weinig tijd, ruimte en aandacht. De cursus beoogt die handvatten te bieden die iemand in staat stellen de psychische en psychosociale gevolgen, waar vrijwel iedere partner van een (chronisch) zieke mee te maken krijgt, goed te managen en daardoor de kwaliteit van hun eigen leven positief te beïnvloeden.

Het zelfmanagementprogramma omvat 6 groepssessies met elk een eigen thema. Elke sessie heeft een standaardopbouw en duurt negentig minuten.

Het vormt een aanvulling op de medische behandeling. De cursus beoogt zowel de persoon met de chronische aandoening als ook zijn of haar partner, die handvatten te bieden die hen in staat stellen de psychische en psychosociale gevolgen, waar vrijwel iedere (chronisch) zieke en zijn omgeving nou eenmaal mee te maken krijgen, goed te managen en daardoor de kwaliteit van hun leven positief te beïnvloeden. De focus ligt op mogelijkheden i.p.v. beperkingen, op acceptatie en op het bevorderen van de autonomie en zelfredzaamheid van zowel de cliënt als de partner.

 

In september van dit jaar gaat weer een nieuwe cursus van start, mocht u interesse hebben of er graag meer over willen weten mail dan naar m.hofman@ergotherapietenboom of m.ribbers@ergotherapietenboom.




 

 

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page