top of page

Ergotherapie op afstand helpt overprikkelde kinderen en hun ouders tijdens de corona-crisis

Heeft uw kind moeite met concentreren, in slaap vallen of wordt uw kind snel boos of verdrietig? Dat kan er op wijzen dat een kind snel overprikkeld raakt. Structuur is voor kinderen met een prikkelverwerkingsstoornis essentieel. Maar nu de scholen gesloten zijn, is de dagelijkse structuur van het naar school gaan compleet verstoord. In deze blog gaan we er op in hoe u overprikkeling kunt herkennen en hoe ergotherapie hierbij kan helpen.


Hoe weet ik of mijn kind overprikkeld is?

Overprikkeling komt voor bij ongeveer 25 tot 30 procent van de kinderen. Dit kan zich op veel manieren uiten en dit zijn de belangrijkste. Uw kind:

  • raakt snel overstuur. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij geen controle heeft over de situatie of de daginvulling. Of het uit zich aan het einde van de dag, waarbij de figuurlijke emmer overloopt.

  • heeft slechte concentratie, is snel afgeleid of komt zelf niet aan het werk.

  • is druk, rusteloos en stuitert.

  • maakt veel herrie of is erg aanwezig om zo de controle over de prikkels te krijgen

trekt zich juist terug en wil met rust gelaten worden om zo prikkels uit de weg te gaan.

  • houdt alles in de gaten en kijkt bijvoorbeeld bij elk geluid op.

Hoe helpt ergotherapie bij prikkelverwerking?

De kinderergotherapeut gaat in gesprek met de ouders en het kind om uit te zoeken voor welke prikkels het kind gevoelig of juist minder gevoelig is. Op basis hiervan stelt zij een prikkelverwerkingsprofiel op. Dit profiel zorgt ervoor dat de kinderergotherapeut gericht advies kan geven dat aansluit bij uw kind en uw situatie. Vaak kunnen we dan met kleine aanpassingen al een groot resultaat behalen.

Vervolgens kijken we samen naar specifieke hulpvragen. Deze vragen kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld de persoonlijke verzorging, concentratie of slapen. Dan stellen we samen een zintuiglijk activiteitenplan op. Dit is het moment waarop de ergotherapeut concreet advies geeft. Soms kan een hulpmiddel zoals een koptelefoon goed helpen, in andere situaties is extra beweging juist fijn. Wij geven dan concrete opdrachten aan de ouders en het kind om uit te proberen. Deze opdrachten baseren we op de meest recente, wetenschappelijke onderzoeken en op basis van best practices.

Hierna evalueren we wat het effect is geweest. Wat werkte goed en wat kan nog beter? Zo gaan we samen op zoek naar de beste combinatie van oplossingen voor jullie situatie.

Kan dit online?

Ja! Bij deze hulpvraag is geen lichamelijk contact nodig (zoals bijvoorbeeld bij fysiotherapie). Normaal komen we graag aan huis, maar in tijden van Corona werkt beeldbellen ook uitstekend.   Onze kinderergotherapeuten zijn heel behendig in het delen van afbeeldingen of filmpjes via deze software. Via beeldbellen kunnen wij uw kind helpen om om te gaan met de vele prikkels in het dagelijks leven. Het voelt misschien als een tijdsinvestering in deze toch al chaotische tijd. Wanneer uw kind prikkels beter kan reguleren zult u merken dat dagelijkse activiteiten soepeler verlopen en minder energie vragen.

Wordt ergotherapie vergoed?

Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering (10 uur per kalenderjaar). En voor kinderen onder de 18 jaar is er geen sprake van een eigen bijdrage.


Wat kan ik zelf al proberen?

Voor veel kinderen helpt beweging om overprikkeling te voorkomen. Probeer tijdens het thuis lesgeven veel beweging toe te voegen aan de opdracht. Een mooie manier is om bijvoorbeeld in de woonkamer, hal of keuken een parcours te maken. Dat kan heel simpel met (schilders-)tape op de grond. Door met lijnen een parcours en opdrachten aan te geven, weten kinderen wat ze moeten doen en hebben ze tussen de schoolopdrachten door een manier om even te “ontprikkelen”.

Een voorbeeld van zo’n parcours kunt u hier vinden.


Hoe maak ik een afspraak?

U kunt bellen of mailen naar de praktijk, op telefoonnummer 0612354116 of info@ergotherapietenboom.nl. Wij plannen dan een afspraak in op een moment dat het u uitkomt. Hier kunt u ook terecht voor vragen.






269 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page