top of page

Ergotherapie en Parkinson

Het is een bijzondere jaar waarbij onze veerkracht behoorlijk op de proef wordt gesteld. Bij veel mensen gaat alles anders dan je zou willen. Misschien kun je met de feestdagen niet bij de mensen zijn waar je veel om geeft, maak jij je zorgen over hoe het contact met anderen te onderhouden, of vraag jijje af hoe je meer kan bewegen terwijl de sportscholen dicht zijn. Je moet er voor oppassen niet in een sociaal isolement te raken of in een negatieve spiraal.


Bij vele parkinsonpatiënten verergerden de symptomen in deze periode en dienden de medicijnenbijgesteld te worden. Waarschijnlijk komt dit door de plotselinge veranderingen, de afgenomen sociale contacten en activiteiten, minder structuur, niet of minder kunnen bewegen. Toch best een stressvolle periode.

Op die momenten heb je veerkracht nodig om een goede stemming te behouden en de schouders er weer onder te kunnen zetten.

Wist jij dat je zelf de mogelijkheid hebt om je veerkracht te vergroten? En dat dat met hele kleine simpele "mini activiteiten" kan? Veerkracht is iemands vermogen om te herstellen, zich aan te passen, veranderen of weerstand te bieden aan stressvolle situaties. Er is steeds meer aandacht voor veerkracht en de invloed die veerkracht heeft op gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

In onze strijd om alle ballen in de lucht te houden en overeind te blijven bij tegenslag, schrappen we vaak als eerste de uitvoer van onze energiegevers. De aandacht gaat naar de belangrijke anderen in ons leven of dat wat echt ‘moet’ gebeuren. Schrappen van energiegevers is echter te vergelijken met het voorbij rijden van het tankstation terwijl de benzinemeter in het rood staat omdat het ‘echt even niet uitkomt nu’.

Mini activiteiten zijn korte lichamelijke, mentale of sociale activiteiten die 30 seconden tot 2 minuten duren. Je voert de activiteiten met bewuste aandacht uit.

Enkele voorbeelden: 💜 2 minuten dansen op een vrolijk liedje 💜 een dierenfilmpje kijken 💜 iemand een kaartje of appje sturen met oprechte belangstelling


Elke dag 3 tot 5 keer een kleine mini activiteit uitvoeren heeft invloed op je hormoon huishouding. Het stresshormoon cortisol wordt afgebroken en oxytocine (gelukshormoon) wordt aangemaakt. Hierdoor verbeter je je stemming of humeur. Wanneer je dit een periode volhoudt, zul je bemerken dat je veerkracht toeneemt.

Nieuwsgierig geworden? Wij kunnen u er alles over vertellen en toepassen in uw eigen situatie.68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page