top of page

Bewegen met Parkinson


Veel mensen met Parkinson vragen zich af of bewegen helpt om de symptomen van hun ziekte te verminderen en welke activiteit het beste bij hen past.

Iedereen (met Parkinson) zou moeten bewegen. Het is belangrijk voor de algemene gezondheid. Bewegen kan motorische en niet-motorische symptomen van de ziekte verminderen, zoals obstipatie en slaapproblemen.

Ongeacht uw leeftijd, conditie of stadium van Parkinson is er altijd wel een passende manier om fit te worden én te blijven.

Zeker met lekker weer zijn mensen sneller geneigd om lekker naar buiten te gaan om te fietsen of te gaan wandelen. Sommige mensen zwemmen liever, anderen fietsen liever. Weer anderen houden van groepsfitnesslessen in plaats van alleen te trainen.


Wat is het beste tijdstip om te bewegen?

De beste tijd van de dag om te bewegen varieert. Sommigen houden van sporten voordat de zon opkomt, terwijl anderen de voorkeur geven aan oefeningen in de avonduren. Soms is de beste tijd het tijdstip waarop de medicatie het beste werkt om de symptomen van de ziekte onder controle te houden, waardoor bewegen het beste gaat.

Een veel voorkomend symptoom van Parkinson is vermoeidheid. Het lijkt niet intuïtief om te bewegen als u moe bent, maar bewegen is een van de beste remedies tegen vermoeidheid. Misschien voelt u zich in het begin juist meer moe (de meeste mensen met of zonder Parkinson voelen zich moe bij het starten van een training) maar na verloop van tijd zal de vermoeidheid juist afnemen. Beoordeel uw vermoeidheid voor en na het bewegen en houd een logboek bij om te zien hoeveel u kunt doen en hoe de vermoeidheid in de loop van de tijd verbetert.


Als ergotherapeut kunnen wij u hierbij ook ondersteunen en samen met u de balans vinden tussen belasting/ belastbaarheid. Een ergotherapeut kan u ook helpen om een passende bewegingsvorm en tijdstip te vinden.
37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page