Tijdens de dag van de beroerte staan wij extra stil bij de 110 mensen die dagelijks getroffen worden door een beroerte of ook wel CVA genoemd. 80 % van deze mensen krijgt een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.
Gevolgen als het moeilijker kunnen praten, lopen of bewegen is vaak bekend en ook zichtbaar voor anderen. Echter kampt een groot gedeelte van de mensen na een beroerte met onzichtbare gevolgen. Als we het over deze gevolgen hebben, hebben we het over vermoeidheid, geheugenproblemen of moeite met plannen.
Zowel zichtbare als onzichtbare gevolgen kunnen van grote invloed zijn op het dagelijks handelen. Niet meer kunnen fietsen, het gras niet meer kunnen maaien of een vergadering kunnen bijwonen op het werk zijn voorbeelden van problemen in de dagelijkse activiteiten. Het is fijn dat cliënten en verwijzers ons weten te vinden zodat de zorg geboden kan worden die zij nodig hebben.
Als ergotherapeuten werken wij graag met de methode Niet Rennen Maar Plannen. Deze methode bestaat uit vier modules, speciaal ontwikkeld voor mensen met NAH, niet aangeboren hersenletsel. Modules die doorlopen kunnen worden zijn;
Vermoeidheid na hersenletsel, wat nu?
Omgaan met tijdsdruk, vertraagde informatieverwerking
Werken aan geheugenproblemen
Grip op planning, vaardigheden voor het plannen en uitvoeren van activiteiten
Het fijne aan deze methode is dat het bestaat uit diverse onderdelen, zoals informatie delen (bijvoorbeeld uitleg over de werking van het geheugen), het in kaart brengen van (wanneer komen de geheugenproblemen vooral voor) en het aanleren van passende strategieën.
Als ergotherapeut doorlopen we samen de module en krijg je regelmatig een huiswerkopdracht mee. Veelal horen wij terug dat het een fijne methode is om praktisch aan de slag te gaan met deze (onzichtbare) gevolgen.
Herkent u zich in bovenstaande informatie en heeft u vragen hierover? Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Comments