top of page

Balans houden in corona tijd, hoe doe je dat?Corona tijd….we zijn alweer meer dan een jaar verder….wie had dat gedacht…. ik niet in ieder geval!

En eigenlijk heb ik er zelf relatief weinig last van, ik heb het zelf niet gehad, ik kan weer op huisbezoek bij mijn cliënten en mijn kinderen gaan weer naar school.

En tegelijkertijd merk ik toch dat het veel invloed heeft op mijn energie en op mijn humeur.


Herkend u dat? Het is eigenlijk ook heel logisch! Als ergotherapeut kijken we naar de balans in de activiteiten die we uitvoeren. We kijken naar: doen we niet te veel in verhouding met wat we kunnen (fysiek en mentaal)?


U kunt nu bijvoorbeeld tijdelijk niet meer sporten, daar waar u het gewend was te doen, en wanneer u minder beweegt, wordt de belastbaarheid (dat wat u fysiek kan) minder. Of u laadt normaal mentaal op doordat u regelmatig naar de sauna ging of op een terrasje ging zitten en dat kan nu niet meer. Ook uw mentale belastbaarheid wordt minder.

Maar wellicht bent u wel meer gaan doen of wordt er mentaal ook meer van u gevraagd, mogelijk bent u langer bezig met de boodschappen halen, moest u uw kinderen thuis lesgeven, bent u mantelzorger voor iemand of kost het thuiswerken u gewoon meer energie!


Kortom, het uit balans raken is zo gebeurt. En dat heeft invloed op uw energie. En op uw humeur.


Aan corona en de maatregelen die daarbij horen kunnen we niks veranderen. We kunnen wel kijken naar wat u zelf kunt doen. Waar kunt u de balans wat herstellen? Waar liggen mogelijkheden? Zijn er energievreters die minder energie kunnen kosten? En welke energiegevers zou u meer kunnen doen? Wellicht door er andere invulling aan te geven.


Daarvoor is het belangrijk om eerst bewust te worden van uw energievreters en energiegevers.

En hiervoor gebruiken we, ergotherapiepraktijk ten Boom, een hele mooie praktische methode, namelijk ‘Bordje Vol’.


Nadat u inzicht hebt gekregen in hoe vol uw bordje ligt en hoe de balans daarin is, kijkt u wat u anders wilt en wat u daarbij helpt! U wordt uitgedaagd naar uw hulpbronnen te kijken, want samen sta je sterker en vele handen maken licht werk :-)


Ook ik heb deze methode gebruikt en het gaf me inderdaad veel inzicht en zette aan tot nadenken hoe je toch net even de dingen anders kan doen en regelen. Het zijn de kleine stappen die een groot verschil kunnen maken. Kom maar op met die energiegevers!


Bent u nieuwsgierig geworden hoe u weer beter in balans kunt komen? Neem contact met u ons op en we begeleiden u er graag bij!186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page